Află cum să alegi grădinița privată potrivită în funcție de necesitățile copilului

Află cum să alegi grădinița privată potrivită în funcție de necesitățile copilului

Spread the love

Află cum să alegi grădinița privată potrivită în funcție de necesitățile copilului

În timp ce mulți părinți își așteaptă „rândul” să-și ducă copiii la o instituție preșcolară de stat, o altă parte aleg pentru micuții lor o grădiniță privată în Chișinău. Cu toate că diferența de preț este una decentă, beneficiile în al doilea caz sunt foarte clare. Însă, oricum există unele criterii pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face o alegere, totodată, ținând cont și de nevoile copilului tău.

Analizează echipa didactică care va avea grijă de educarea copilului

Cei mai importanți în grădinița privată sunt oamenii care gestionează procesul educațional. Educatorii, personalul didactic și, în special, directorul ar trebui să se concentreze asupra caracteristicilor psihologice ale copiilor și să se bazeze pe individualitatea fiecărui pici. Adesea, aceasta persoană este capul, sufletul și inima organizației. Purtând un dialog cu directorul, părinții trebuie să găsească răspunsuri și consens, iar valorile și sensurile, transmise de către conducerea grădiniței, ar trebui să coincidă cu așteptările.

De asemenea, în grădiniță, e bine să activeze și specialiști pe domenii înguste, precum sunt psihologul și logopedul. Primul se va ocupa de diagnosticarea copilului, va înțelege particularitățile dezvoltării sale și va identifica, dacă este cazul, unele probleme cu caracter medicinal, legate de dezvoltarea psihică. Ar fi bine ca acesta să fie calificat în psihologia clinică. Logopedul va lucra cu dicția micuților și îl va învăța să aibă un discurs bun – lucru important în dezvoltarea personalității și gândirii.

Centrul de dezvoltare pentru copii Star Kids a format o echipă din cei mai buni specialiști din țară în domeniul didactic preșcolar, care datorită experienței și instruirii corecte vor avea grijă de bunăstarea și formarea corectă a copiilor. Obiectivul de bază pentru Star Kids este dezvoltarea multilaterală, bazată pe interferența dintre elementele de bază necesare în primii ani de viață – învățământ, creativite, sport și sănătate. Colectivul instituției este format din educatori, profesori de limbă engleză și rusă, instructori de sport, profesor de dans, conducător muzical, specialist medical și manageri de recepție. Aceștia au grijă să ofere activități didactice, creative, sportive și de formare, ca logopedia, la nivelul cel mai profesionist.

Informează-te despre cum este organizată viața copiilor la grădiniță

În primul rând, părinții trebuie să acorde o mare atenție la cât de strict sunt respectate normele sanitare în cadrul instituției: cât de des se aerisește, de câte ori pe zi copiii ies la plimbare, care este programul zilnic, cât și în ce condiții se odihnesc. De aceste lucruri depinde sănătatea micuților, precum și posibilitățile de creștere, dezvoltare și educare. 

De asemenea, recomandăm să analizezi cu atenție activitățile incluse în program. Acestea trebuie să fie diverse și interesante, totodată, să corespundă și plății lunare. Orarul zilnic trebuie să fie echilibrat și divers, copiii să aibă timp alocat nu doar pentru procesul didactic, dar și activitate fizică sau joacă. Este important ca picii să nu fie supraîncărcați. De exemplu, la Star Kids, în programul săptămânal se regăsesc variate ore educative, sportive, creative și de distracție – câteva minute de gimnastică pentru revigorare, ore de engleză și rusă, matematică, lecții despre natură și mediu, ore pentru dezvoltarea vorbirii, de muzică, dans, lecții de înot pentru copii, vizite la camera salină, timp alocat pentru joacă, plimbări și multe altele. 

Acordă atenție nivelului de echipare a grădiniței

Vezi modul în care sunt echipate locurile de joacă, ce jucării sunt în grupuri, ce materiale utilizează profesorii în clasă. Pentru dezvoltarea copiilor pot fi o mulțime de obiecte interesante și utile. De exemplu, în timpul unui curs despre lumea înconjurătoare, educatorul poate utiliza un glob sau o hartă interactivă. Dacă ar fi să facem raportare la Star Kids, aici copii vor dispune de o bibliotecă multilingvă extinsă, 12 clase în care vor studia în limbile rusă și română și 7.000 de jucării educative. Iar sălile de studii sunt echipate cu tehnologii moderne pentru pregătirea preșcolară.

De asemenea, într-o grădiniță bună, copilul va avea diferite oportunități pentru manifestarea creativității. Este important ca aceste activități să fie moderne și să intereseze copiii. Totodată, este bine să acorzi o atenție specială echipamentului sportiv. Dezvoltarea unui preșcolar nu este doar despre inteligență și personalitate, ci implică și formarea abilităților motorii fine și grosiere. Cu cât mai multe oportunități sportive există în grădiniță, cu atât mai bine.

La capitolul sport, grădinița Star Kids cu siguranță este lider în țară. Datorită faptului că centrul de dezvoltare se află în cadrul clubului Aquaterra, modul sănătos de viață este unul dintre cele mai importante valori al instituției. Programul include antrenamente obligatorii, precum dansuri pentru copii, jocuri active, educație fizică și ore de înot, iar personalul grădiniței are grijă de siguranța și crearea unei atmosfere energizante în timpul practicării exercițiilor fizice. În plus, menționăm că lecțiile la bazin sunt recomandate și de pediatri, întrucât formează o postură corectă, întăresc sistemul muscular, respirator, nervos, cardiovascular. De asemenea, acestea îmbunătățesc starea de spirit și oferă o mulțime de emoții pozitive. Piscina clubului Aquaterra, în care au loc lecții, are o lungime de 25 m și 5 benzi. 

Ai încredere în intuiția ta și urmărește starea de spirit a copilului tău

Copilul tău trebuie să se simtă la grădiniță ca acasă, dar nu ca într-o instituție străină. Odată ce ai ai intrat acolo înțelegi dacă îți place atmosfera, dacă ambianța e plăcută, atunci acesta deja este un bun indiciu. Acordă atenție modului în care sunt amenajate sălile, cât de bine sunt iluminate. Micuțul trebuie să se simtă confortabil, familiar și plăcut.

Totuși, deseori, părinții abordează grădinița prin prisma propriei experiențe, iar lucrurile care le provoacă senzații neplăcute sau amintiri pot fi percepute de copil într-un mod complet diferit. Recomandăm să faceți o plimbare cu copilul prin instituție, să mergeți la locul de joacă sau clasele didactice, să facă cunoștință cu educatorii și, dacă este posibil, cu alți copii. Nu ezita să întrebi micuțul cum s-a simțit în acest loc și dacă și-ar dori să revină. Atunci când faci o alegere finală ar trebui să acordați atenție atât viziunilor tale, cât și sentimentelor copilului.

Grădinița este o etapă importantă în viața fiecărui om, deoarece pe lângă casă, aceasta este instituția care îi pune bazele formării ca personalitate. Prin urmare, este vital ca mediul în care alegi să meargă copilul tău să fie unul prietenos și confortabil. Totodată, aici să i se ofere tot necesarul pentru o dezvoltare corectă și multilaterală, pentru a fi gata să pășească în etapa școlară.